Kolor oświetlenia, a temperatura barwowa

Kolor oświetlenia, a temperatura barwowa

Temperatura barwowa wykorzystywana jest nie tylko w oświetleniu, lecz także w fotografice. Im niższa wartość temperatury barwowej tym światło oświetlenia jest cieplejsze. Temperatura barwowa określana jest, jako temperatura, do której należy rozgrzać ciało czarne by uzyskać odpowiednią barwę światła. Jest ona ujmowana w jednostkach Kelwina. Ciało czarne to takie, które pochłania promieniowanie świetlne bez względu na długość jego fali. Ciało czarne nie odbija światła, lecz może je emitować. Taka temperatura przydatna jest do uznania, które światło uważane jest za ciepłe- żółte, czerwone i pomarańczowe, a które za zimne- niebieskie czy zielone. Na ogół uważa się, że w pomieszczeniach powinno się używać światła ciepłego, które korzystnie wpływa na klimat wnętrza i jest najprzyjemniejsze. Światło ciepłe poprawia nastrój, relaksuje, dobrze wygląda na skórze i na meblach. Zastosowanie go w pomieszczeniach daje wrażenie ciepłego, przytulnego wnętrza. Natomiast światło zimne w aranżacji wnętrz na ogół wykorzystuje się w nowoczesnych, ekstrawaganckich i awangardowych wnętrzach. Także wpływa pozytywnie na koncentrację, dlatego polecane jest szczególnie do miejsc pracy. Ewidentnie nie nadaje się do miejsc, w których spożywa się posiłki, gdyż potrawy w takim świetle zmieniają barwę i wyglądają nieapetycznie.